Mempelajari bagaimana untuk membaca label makanan boleh membantu anda memilih produk makanan yang lebih sihat di pasaran untuk si kecil anda dan ahli keluarga yang lain.

4.3

Memahami label makanan

Memahami label makanan boleh membantu anda memilih makanan yang betul untuk si kecil anda.

 • Baca akuan pemakanan di hadapan bungkusan.

 

Akuan pemakanan yang perlu diperhatikan
“Sumber Nutrien X”, “Tinggi dalam Nutrien X”
Contoh: Sumber vitamin C; tinggi dalam kalsium
Ini bermaksud produk mengandungi jumlah Nutrien X yang memenuhi paras yang disyaratkan  oleh peraturan makanan.
“Rendah dalam Y”, “bebas Y”

Contoh: rendah dalam lemak; bebas kolesterol

Ini bermaksud produk adalah rendah dalam atau bebas daripada sesetengan nutrien, memenuhi paras yang digariskan di bawah peraturan makanan.
 • Lihat pada Panel Maklumat Pemakanan atau NIP (Nutrition Information Panel) (lazimnya terdapat di belakang bungkusan).
 • Panel Maklumat Pemakanan

 

 • Lihat pada jumlah tenaga dan nurien lain di dalam makanan. Fikirkan bagaimana nutrien tersebut menyumbang kepada jumlah pengambilan harian dan keperluan pemakanan si kecil anda.
 • Buat pilihan makanan berdasarkan keseluruhan kandungan nutrien, bukan berdasarkan kepada satu atau dua nutrien sahaja.

 

Baca Senarai Ramuan

 • Ramuan yang paling tinggi kandungannya disenaraikan dahulu.
 • Jika si kecil anda mempunyai alahan, baca dengan hati-hati untuk memastikan tidak terdapat ramuan yang boleh mencetus reaksi alahan.
 • Terdapat gula, lemak, minyak dan garam dalam bentuk lain pada label makanan.

 

NutrienBentuk lain
GulaGula perang, gula tebu, susu pekat, sirap jagung, fruktosa, glukosa, madu, maltodekstrin, maltosa, gula kabung, sakarosa, sukrosa, sirap, xilosa, gula pasir
Lemak dan minyakMentega, krim, mentega koko, santan, ghee, lemak babi, majerin, mayonis, pepejal susu, lelemak
GaramGaram batu, garam laut, natrium, kicap

 

Bagaimana memilih produk yang lebih sihat

 • Bandingkan Panel Maklumat Pemakanan (NIP) beberapa jenama sesuatu produk makanan dan pilih produk yang mengandungi paling rendah lemak, gula dan garam, dan paling tinggi serat.  Cari jenama yang paling dapat memenuhi keperluan pemakanan si kecil anda.  Bandingkan jenama yang berlainan berdasarkan 100ml/100mg produk.
 • Lihat akuan pemakanan setiap produk.  Walaupun maklumat tersebut mungkin berguna untuk menggambarkan kandungan pemakanan, jangan membelinya hanya kerana ia mempunyai akuan “tinggi dalam” atau “bebas”.  Anda perlu lihat pada keseluruhan profil nutrien berdasarkan NIP.
 • Bagi setiap akuan seperti bebas atau rendah lemak, gula dan natrium, peraturan makanan telah menetapkan spesifikasinya.  Setiap produk hendaklah memenuhi spesifikasi tersebut untuk membuat akuan.

 

Untuk maklumat lanjut tentang pemakanan bayi dan kanak-kanak, sila rujuk pada

 1. MINISTRY OF HEALTH MALAYSIA (2013) Malaysian Dietary Guidelines for Children and Adolescents. Putrajaya: Technical Working Group on Nutritional Guidelines (for National Coordinating Committee on Food and Nutrition).
 2. NUTRITION SOCIETY OF MALAYSIA (2011) Breastfeed with Confidence. Petaling Jaya: Mother’s Smart Choice.